De Nederlandse economie wordt hard geraakt door de coronacrisis. In sommige sectoren
hebben ondernemers hun deuren (verplicht) moeten sluiten, terwijl andere (vitale) sectoren
juist moesten blijven functioneren. Het overzicht van het UWV brengt in beeld wat dit
betekent voor de arbeidsmarkt:
• In welke sectoren is sprake van grote drukte, extra vacatures of personeelstekorten?
• In welke sectoren kunnen mensen vanwege de maatregelen nog steeds minder werken?
• Welke initiatieven leggen verbindingen tussen de huidige tekort- en overschotsectoren of zijn
op een andere manier van belang voor de arbeidsmarkt in een sector?
Het is een momentopname.
UWV laat zien welke beroepen voldoende tot goede baankansen bieden. Dat geeft richting aan mensen die op zoek moeten naar ander werk of willen nadenken over omscholing. In totaal gaat het om 182 kansrijke beroepen, verdeeld over 15 segmenten.
Er zijn kansen op verschillende niveaus. Zo staan er beroepen in het overzicht waar geen of nauwelijks instroomeisen worden gesteld, zoals asbestverwijderaars, ongediertebestrijders en verkeersregelaars.
In de meeste beroepen wordt er gevaagd om specifieke kennis en vaardigheden op middelbaar niveau, zoals verzorgende IG, verpleegkundigen, hoveniers, monteurs zonnepanelen, onderhoudsschilders, verspaners, vrachtwagenchauffeurs, handhavers openbare ruimte (BOA’s) en bakkers.
Ook op hoger niveau zijn er baankansen. Denk aan operatieassistenten, docenten talen of exacte vakken, ict programmeurs, security specialisten, inkopers, accountants en bedrijfsleiders in supermarkten.
Minst kansrijke beroepen
UWV laat zien wat de minst kansrijke beroepen zijn. In deze beroepen zal het lastiger zijn om (snel) werk te vinden. In totaal gaat het om 54 beroepen.
Op de lijst staan beroepen die geraakt zijn door de coronamaatregelen. Zo zijn er minder goede baankansen voor producenten en technici in de theaterwereld, sportinstructeurs, hotelreceptionisten, buschauffeurs, reisbureaumedewerkers en kappers. Het is nog onduidelijk wanneer bepaalde coronamaatregelen (blijvend) versoepeld worden en de arbeidsmarkt in deze beroepen verbetert.
Sommige beroepen in het overzicht bieden al jaren minder goede baankansen. Bijvoorbeeld omdat het werk door digitalisering bedreigd wordt. Dit geldt bijvoorbeeld voor administratief medewerkers, grafisch vormgevers en bibliotheekmedewerkers. Andere beroepen zijn gewoonweg te populair onder scholieren/studenten en werkzoekenden, zoals dierenverzorgers en onderwijsassistenten in het basisonderwijs. In deze beroepen zijn er veel sollicitanten per vacature.
Waar liggen nog kansen voor werkzoekenden?
Voor de coronacrisis hadden veel bedrijven en organisaties in uiteenlopende sectoren te maken met personeelstekorten. In veel sectoren is die situatie dramatisch omgeslagen, maar soms zijn die tekorten juist ook gebleven. In de zorg is nog steeds een tekort aan verplegend en verzorgend personeel in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. Het onderwijs heeft nog steeds behoefte aan docenten basisonderwijs, exacte vakken en talen.
Er blijft ook vraag naar technisch geschoolde vakmensen in de energiesector, bouw- en installatie en delen van de industrie.
Natuurlijk ligt de personeelsvraag niet (overal) meer op hetzelfde niveau als voor de crisis en kan de situatie van bedrijf tot bedrijf verschillen maar goede vakmensen zijn nog steeds schaars. Denk hierbij bijvoorbeeld aan monteurs/installateurs, verspaners, werkvoorbereiders en timmerlieden. Daarbij kan de situatie later in 2020/21 nog verslechteren, maar de voortdurende tekorten aan technische vakmensen zullen ook niet zomaar verdwijnen. Voorbeelden van andere blijvend kansrijke beroepen zijn hoveniers, CDD-analisten bij banken en verkoopmedewerkers voor wonen, interieur en elektronica.
Overzicht 'Kansrijke beroepen' van 15 december 20202
Volgende stap
Wil je ook weten wat je waard bent ?
Ben je klaar voor de volgende stap? Wil je een plan voor jouw toekomst? Stuur mij een berichtje en ik neem contact met je op voor een kennismakingsgesprek.